JULEGODT

......her kommer det mer 

©msl.no

 

SJOKOLADEPIZZA !!!

Det hele er genialt og såre enkelt. Man lager røre til risboller. Men i stedet for å lage små boller legger man hele røren på et bakepapir og glatter den ut til en sirkel, ca. 2-3 cm. høy.

Så pynter man med seigmenn og Non-Stop og lar det hele stivne. Dermed er sjokoladepizzaen klar.

Til en sjokoladepizza med diameter ca. 25 cm. trenger du 

1 egg og 150 gr. melis -  som piskes sammen.  

2 ss. kakao, 1 ts. vaniljesukker og 2 ss. kaffe  - røres i.

150 gr. delfiafett smeltes over svak varme og røres inn. 

Til slutt blandes inn 3-4 kopper japansk ris.

 

Hvis du trenger en større "pizza" kan du bruke 

2 egg og 250 gr. melis, 

3 ss. kakao, 2 ts. vaniljesukker og 3ss. kaffe, 

250 gr. (1 pakke) delfiafett 

og nok japansk ris til at røren ikke flyter utover.

 

 

 

Brente mandler

Skyll i kaldt vann 100 gr. mandler og tørk dem godt.  Ha mandlene, 65 gr (ca. 1,25 dl) melis og 1/4 dl. vann i en tykkbunnet gryte eller stekepanne og kok opp.  La det koke på middels varme under omrøring til vannet er fordampet og sukkeret blitt tørt og gråbrunt. 

Øk varmen og rør uavbrutt i mandlene til sukkeret begynner å smelte og henger fast på mandlene, som et blankt lysebrunt belegg.

Hell de brente mandlene over på en oljesmurt stekeplate og ta dem fra hverandre med to gafler. TIPS  : Bruk IKKE fingrene - mandlene er virkelig brennvarme !

 

 

 

Gelè"flesk"

1 kilo sukker kokes opp med 3,5 dl. vann.   36 plater gèlatin løses opp i 1,5 dl. vann og kokes i 10 min. Hell gèlatinblandingen opp i sukkervannet.

Fordel innholdet i 6 boller(helst ikke plast).   I 3 av bollene has et par dråper ananas-essens, i de tre andre et par dråper sitron-essens.

Blandingene farges med konditorfarger og står natten over så de er skikkelig stivnet. 

Senk bollene et par sekunder i varmt vann og velv ut gèleen. Klipp opp i tynne strimler (eller del med en skarp kniv som du varmer i kokende vann) .  Legg 2 - 3 strimler av forskjellig farge sammen. Kutt opp på tvers i biter. Rull bitene i en bolle med sukker.

Tips:

Hvis det er vanskelig å få festet flere farger i samme bit, kan du lage biter i en og en farge - de går ned "på høykant" likevel :)

 

 

 

 

Sissel Mette's punsjeboller

200 g.smør
250 g.melis             Disse to røres hvitt.
 
400 g.mariekjeks [2 pk.]
250 g.mandler       Disse to males.
 
8 ss.kakao
1 flaske romessens
2-3 bokser flerfarget kakestrø
3-4 egg
 
Bland alt godt sammen og smak til med romessens. La deigen hvile   1/2 time i kjøleskapet.

Form deretter runde kuler og rull disse i kakestrø. Serveres kalde  -  mmmmmmnyydelig.

Retur